inloggen

 

ReCell BV
Weg en Bos 89, 2661 DM Bergschenhoek

Nederlanders laten 14 miljoen euro aan 'telefoongoud' onverzilverd

Vodafone wil dit jaar 100.000 mobiele telefoons inzamelen

21-12-2011

Amsterdam / Maastricht - Het aantal ongebruikte mobiele telefoons in Nederlandse huishoudens vertegenwoordigt gezamenlijk ruim 14 miljoen euro aan goud en zilver. De meeste Nederlanders weten niet dat er in elke telefoon goud en zilver zit verwerkt en schatten de verkoopwaarde van een oude mobiele telefoon te laag in. Dit blijkt uit het onderzoek 'Je oude mobiel is goud waard'. Dat is uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau in opdracht van Vodafone Nederland. Vodafone wil nog meer telefoons inzamelen dan in voorgaande jaren; het doel voor dit jaar is gesteld op 100.000 toestellen.

Volgens het onderzoek circuleren in Nederlandse huishoudens ongeveer 32 miljoen telefoons. Daarvan worden ongeveer 15 miljoen telefoons niet meer dagelijks gebruikt. Grofweg de helft - zo'n 8 miljoen - wordt bewaard als reservemobiel. Daarnaast liggen er ruim 3,5 miljoen mobieltjes met een onbestemde reden in de kast en dient ruim een half miljoen oude mobieltjes als speelgoed voor de (klein)kinderen.

Nederlanders schatten waarde oude mobiel te laag in.
Nederlanders denken dat de waarde van een oude mobiele telefoon gemiddeld 14,50 euro is. Tweederde van de Nederlanders denkt dat de waarde zelfs lager is dan 10 euro. "Dit is opmerkelijk", aldus Martin de Jong, duurzaamheidsmanager bij Vodafone Nederland. "Iedereen heeft de mogelijkheid een oude mobiele telefoon te verkopen aan Vodafone. Vorig jaar hebben wij gemiddeld 36 euro betaald voor een gebruikte mobiele telefoon. Aanmerkelijk meer dan de geschatte waarde in dit onderzoek."

Uit het onderzoek blijkt verder dat slechts 21 procent van de Nederlanders wel eens een mobiele telefoon heeft gedoneerd aan een goed doel. 23 procent geeft aan wel eens een mobieltje te hebben doorverkocht. Korting of voldoende verkoopopbrengst (79%) zijn belangrijke redenen voor Nederlanders om een mobiele telefoon in te leveren. Voor een op de drie Nederlanders is genoeg geld krijgen voor de verkoop van je oude mobiel zelfs de belangrijkste voorwaarde.

Hergebruik goedkoper dan recycling
In mobiele telefoons zitten meer dan twintig verschillende metaalsoorten. Slechts 3 procent van de Nederlanders is zich daarvan bewust. Ook weten Nederlanders niet dat er mobiele telefoons bekende metaalsoorten zitten verwerkt, zoals goud, zilver, platina of koper. Slechts 10 procent denkt dat er goud in een mobiele telefoon zit.

Martin de Jong: "In de grote berg ongebruikte telefoons in Nederland zitten zeer waardevolle en zeldzame metalen, zoals goud en zilver. Ter vergelijking: om dezelfde hoeveelheid waardevolle metalen te verzamelen, zouden we het gewicht van honderd Eiffeltorens aan ruwe erts moeten opgraven. Daarom is hergebruik van mobiele telefoons zo ontzettend belangrijk. Gelukkig krijgen negen op de tien ingezamelde mobieltjes een tweede leven in ontwikkelingslanden en wordt ongeveer 10 procent gerecycled."

Geheel onderzoeksrapport
Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau No Ties in opdracht van Vodafone Nederland. De vragen zijn door 752 Nederlanders van 18 jaar en ouder beantwoord. Dit aantal is netto gequoteerd op geslacht en leeftijd (gouden standaard). Het onderzoek kan opgevraagd worden via onderstaande contactgegevens.